1. TESİSİN TANITIMI
Presa Di Finica Hotel & Suites Finike'de narenciye bahçelerinin içinde doğanın kollarında, tarihin ihtişamının hemen yanında. Konfor, eğlence ve neşe dolu bir oteldir. Finike'de bulunan otelimiz aile dostudur. Presa di Finica Hotel & Suites Finike Koyu’na yakın bir mesafededir. Presa di Finica Hotel&Suites, iki ayrı binadan oluşan, 245 Otel odası ve 52 Suitten oluşan aile dostu bir otel kompleksidir. 297 odasının her biri portakal ağaçlarının arkasında muhteşem deniz, muhteşem bahçe veya dağ manzarasına sahiptir.
Presa di Finica'nın tüm odaları seçkin misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak için özel olarak tasarlanmış ve donatılmıştır.
Damak tatlarına yolculuk, yerel gastronomi unsurları ile beden için gıdanın ruhun gıdası kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Yetenekli şef ekibimiz, özellikle Türk, yerel ve Dünya spesiyalitelerinden geniş bir seçim yapmanıza olanak tanıyan menüler hazırlamaktadır.
Tarihe yolculuk Presa di Finica'da yer alan otel, Batı Akdeniz'in tüm derin kültürel mirasının ortasında yer almaktadır. Presa di Finica'daki misafirlerin tatillerinde sürekli hatırlayacakları tarihi mekanlara yakınlığı ile anlılar bırakacaktır. Tarih senin yanında yatıyor felsefesi ile Demre Myra antik kenti, St Nicholas kilisesi (noel baba), Arykanda, Limyra, Simena antik batık kenti, Kekova, Phaselis, Olympos gibi mekanlara oldukça yakın ve ulaşım imkanları sunmaktadır. Aracıyla gelen konuklar için ücretsiz otopark mevcuttur.
2. VİZYONUMUZ VE MİSYONUMUZ
Vizyonumuz: Bölgemizin en iyi oteli olarak, çevreye, doğaya saygılı, insan odaklı, müşteri deneyimini eşşiz kılan ve tarihi değerlerimizi koruyan eşşiz konaklama hizmeti gerçekleştirmek
Misyonumuz: Çalışana ve insana saygılı, hukuka, ekonomik ve ahlaki ilkelere bağlı, çevreye duyarlı bir otel olarak, misafirlerin, çalışanların ve diğer ilgili tarafların beklentilerini en üst seviyede karşılamak.
3. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK POLİTİKASI
Presa Di Finica Hotel & Suites olarak, turizm sektöründe sürdürülebilir bir turizm gayesi ile.
Doğal kaynakların korunması, çevre dostu uygulamaların hayata geçirilmesi, yerel topluluklara katkı sağlama ve çalışanlarımızın sürdürülebilir turizm konusunda bilinçlendirilmesi dikkat çektiğimiz noktalardır.
Çalışanlarımızın Sürdürülebilir Turizm Konusunda Bilinçlendirilmesi
Presa Di Finica Hotel & Suites olarak çalışanlarımızın sürdürülebilir turizm konusunda bilinçlendirilmesini sağlamaktayız. Çalışanlarımızın sürdürülebilir turizme yönelik farkındalığı artırarak, çevreye duyarlı turizm faaliyetleri konusunda hassasiyetlerini artırmayı hedefliyoruz.
Doğal Kaynakların Korunması adına;
Doğal kaynaklarımızın sınırsız olmadığını biliyoruz bu nedenle, Presa Di Finica Hotel & Suites olarak, tesisimizde faaliyetlerimizi gerçekleştirirken, enerji ve su tasarrufu sağlayan yöntemler uyguluyoruz. Tesisimizde led aydınlatma kullanımı ve otomatik sulama sistemleri, zaman ayarlı aydınlatma ve sulama gibi enerji tasarrufu sağlayan teknolojilerden faydalanıyoruz. Ayrıca, atık yönetimi konusunda da hassasiyet gösteriyor ve geri dönüşüm uygulamalarına öncelik veriyoruz.
Çevre Dostu Uygulamalar
Sürdürülebilir turizm politikamız kapsamında, çevre dostu malzeme ve teknolojiler kullanıyoruz. Tesisimizde kullanılan tekstil ürünleri, oturma alanları ve mobilyalar geri dönüştürülebilir ve çevreci malzemelerden üretilmektedir.
Yerel Topluluklara Katkı Sağlama
Yerel topluluklar, sürdürülebilir turizmin temel unsurlarından biridir. Bu nedenle, Presa Di Finica Hotel & Suites olarak yerel ekonomiye katkı sağlayarak, toplumlararası iş birliğini destekliyoruz. Tesisimizde yerel üreticilerle çalışarak bölgede yetişen taze sebze ve meyveler gibi doğal ürünlerle misafirlerimize hizmet veriyoruz. Ülkemizin yerel değerlerine sahip çıkarak, el sanatları ve bölgesel lezzetler gibi kültürel etkinliklere de destek veriyoruz.
Misafirlere yönelik çevreci uygulamalarımız
Presa Di Finica Hotel & Suites olarak, misafirlerimize sürdürülebilirlik konusunda farkındalık kazandırmayı ve tesisimizde çevre dostu uygulamaları kendilerine tanıtmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda, tesisimizin sürdürülebilirlik politikasını ve uygulamalarını tanıtan bilgilendirme materyalleri oluşturuyoruz. Ayrıca, enerji ve su tasarrufu sağlayan uygulama ve yöntemleri kullanarak, misafirlerimizin çevresel farkındalığı artırmayı amaçlıyoruz. Doğal güzelliklerimiz, tarihi mekanlarımız ve milli parklarımız ile ilgili misafirlerimize bilgilendirmeler yapıyoruz. Yöremizin coğrafik işaretli gıdalarının tanıtımını yapıyor, onların beğenisine sunuyoruz.
Atık yönetimi
Tesisimizde kirliliğin önlenmesi, atıkların kaynağında ayrıştırılması ve yeniden kullanılabilir malzemelerin geri dönüştürülmesi için uygun atık kovaları temin edilmiştir. Atıkların geri kazanımının ekonomiye ve sürdürülebilirliğe katkısının büyük olduğunu biliyoruz. Az atık çıkaran yöntemleri, atıkları sıfır atık kapsamında değerlendiren uygulamalar yapmayı planlıyoruz
Çevresel sorunlara ve sürdürülebilirlik faaliyetlerine dikkat çekmek için otelimizde ve çevremizde misafirler, çalışanlar, yerel topluluklar ve diğer ilgili taraflarla etkinlikler yürütüyoruz.
Misafirlerimizin sürdürülebilir turizm uygulamalarına olan ilgisine cevap vermek ve yüksek kaliteli hizmetler sunmak için, güncel teknolojilerden ve doğaya saygılı uygulamalardan faydalanıyoruz.
4. İLGİ TARAFLARLA İLETİŞİM
Çalışanlarımız: Şirketimiz, çalışanları ile iç ve dış eğitimler, her sabah yapılan departman içi toplantıları, performans değerlendirmeleri ile sürekli bir iletişim halindedir. Çalışan personelin birbirini tanıması için departman içi etkinlikler yapılmaktadır. Motivasyonu arttırmak için otel içerisinde voleybol, basketbol ve tenis turnuvası gibi etkinlikler yapılmaktadır. Personel için yemekhanede zengin menüler oluşturulmakta ve ayın/yılın personeli seçilerek plaket verilmektedir. Her ay doğan personellerin doğum günü, pasta ile departman müdürleri eşliğinde kutlanmaktadır. Personelle zaman zaman barbekü partileri planlanmaktadır. Personellerimizi bölgeden istihdam etmeye gayret göstermekte, yerel halkın istihdamına katkı sağlamaktayız.
Misafirlerimiz: Misafir memnuniyeti odaklı çalışmayı prensip haline getiren otellerimizde tesise gelmeden, tesiste ve tesisten çıktıktan sonra sürekli iletişim halinde olarak fikirleri alınmakta ve istekleri memnuniyetle yerine getirilmektedir. Sosyal medya üzerinden misafirlerimiz tarafından yapılan yorumların her biri titizlikle incelenerek tek tek cevaplanmaktadır. Gelen yorumlardaki iyileştirme önerileri tesis operasyonlarına yansıtılmaktadır.
Tedarikçilerimiz: Tesislerimiz için tedarikçiler belirlenirken tedarikçi değerlendirmeleri yapılmakta, çevreci tedarikçiler ve eko sertifikalı ürünlere dikkat edilerek satın alım gerçekleştirilmektedir. Yerel kalkınmayı desteklemek adına tedarikçiler ağırlıkla Antalya ve Kumluca bölgesinden seçilmektedir. Tedarikçilere çevreci uygulamalarla alakalı ve sürdürülebilirlikle alakalı bilgilendirmeler yapılmaktadır.
Yerel Kuruluşlar: Yerel kuruluşlar ile sosyal ve çevresel projelerde yer almakta ve çevre etkinlikleri ile yerel halkı bilinçlendirmek için çalışmalar yapmaktayız. Çevre dernekleriyle beraber carettaları koruyor, yerel belediye ile birlikte sahil temizlikleri gerçekleştiriyoruz.
5. SU TÜKETİMİ
Su kaynaklarımızın sınırsız olmadığının bilinci ile otelimiz suyu tasarruflu kullanmak için aşağıdaki faaliyetleri yapmış, su israfını önlemek için çalışanlar, misafirler ve ilgili diğer taraflarla işbirliği içinde çalışmaktadır.
• Su tüketimini azaltmak amacıyla su tasarrufu sağlayan ekipmanlar kullanmaktayız.
• Konuklarımızın odalarına su tasarrufuna dikkat çeken “Çevre -Havlu-Çarşaf Kartı” yerleştiriyoruz. Bu kartta, su tüketiminin azaltılması için havluların ve çarşafların sürekli olarak değişmediği misafirin isteğine bağlı olarak değiştirildiğine dair bilgi veriyoruz
• Tüm konuk odalarımızda ve genel alan armatürlerine taktığımız hava karışımlı perlatörler ile su akışını azalttık.
• Perlatörlerin bakımı ve kireç temizliği düzenli yapıyoruz.
• Tüm oda ve genel alan lavabo muslukları su akış hızı 5 lt’yi, duşlarda 8 lt’yi aşmayacak şekilde ayarladık.
• Misafir tuvaletlerinde tasarruflu ve/veya ikili sifon sistemi kullanmaktayız, böylece her kullanımda su tüketimi azaltılmaktadır.
• Çalışanlarımıza suyun tasarruflu kullanılması ve su kaçaklarının bildirilmesi konusunda eğitimler vermekteyiz.
• Mutfaklarda ve el yıkama lavabolarında dizden vurmalı ve sensörlü bataryalar kullanılmaktadır.
• Genel kullanım alanlarındaki tuvaletlerde perlatörlü musluklar bulunmaktadır.
• Ayrıca sulama sistemimiz su kayıplarını önleyecek olan sulama zamanlarına ayarlı otomatik timer sistemi ile yapılmaktadır.
• Otel peyzajında iklime iyi uyum sağlamış minimum sulama gerektiren yerel bitkileri tercih ediyoruz.
• Otelimizdeki su tüketimimizi bölgesel olarak günlük, aylık, yıllık olarak takip ediyoruz ve kişi başı su tüketimlerini hesaplıyoruz.
• Tesisimiz atık suları, atık sular deşarj yönetmeliğine uygun olarak yerel idaremizin kanalizasyon sistemine bağlıdır. Ruhsatlıdır.
6. ELEKTRİK VE ENERJİ TÜKETİMİ
Sürdürülebilirlikle ilgili en önemli adımlardan biri enerji verimliliğini sağlamaktır. Öncelikle enerji kullanımı ölçülerek sorunlar belirlenmeli ve olası tasarruf alanları tespit edilmelidir. Düşük enerji tüketimli ekipmanlar ve sistemler tercih edilmelidir. Otomasyon yönetimi ve izleme kaynakları kullanarak uzun vadeli iyileşme sağlanmalıdır. Bakım, gözetim ve izleme yoluyla enerji tasarrufları sürekli analiz edilmektedir.
• Enerji verimliliği yüksek makine ve ekipman kullanarak tüketilen enerjiyi azaltmayı sağlamaya çalışıyoruz. Yeni alınan her makinenin enerji tüketiminin az olmasını gözeterek satın alımı gerçekleştiriyoruz
• Genel kullanım alanlarında sensörlü aydınlatmalar kullanıyoruz.
• Otelimiz genelinde ve konuk odalarımızda kullandığımız aydınlatmaların led aydınlatmadır. Böylece aynı değerdeki aydınlatma miktarını daha az elektrik tüketerek vermekteyiz
• Elektrik kullanan ekipmanlarımızın bakımını düzenli yapmaktayız böylece daha verimli çalışmaktadırlar.
• Otelimizde ısı eşanjörü ve ısı pompası kullanılmaktadır, herhangi bir fiziksel temas olmaksızın aralarında sıcaklık farkı olan sıvı veya gaz iki akışkanın (birbirine karışmaksızın) birinden diğerine ısı transferini sağlayan bu sistemle enerji verimliliği sağlanmaktadır.
• Otelimizde güneş enerji sisteminden faydanılmaktadır.
• Otelimiz camlarının çift cam olmasını sağlayarak enerji verimini arttırmaktayız
• Enerjiyi verimli kullanma, enerji tasarrufu hakkında tüm çalışanlarımıza düzenli olarak eğitim vermekteyiz
• Otelimizin bahçe aydınlatması ve genel aydınlatması güneş ışığına duyarlıdır ve timer sistemi ile çalışmaktadır.
• Otelimizde tüketilen enerjiyi gün, ay, yıl olarak izliyor ve ölçüyoruz.
7. ATIK YÖNETİMİ
Sürdürülebilir turizmi desteklemek, ekonomiye katkıda bulunmak, israfı önlemek, çevreyi korumak, kirliliği önlemek, halkın duyarlılığını arttırmak, çevre dostu yaşam tarzını benimseterek geleceğimize katkı sunmak için “Sıfır Atık” diyerek otellerimizde tüm operasyonel departmanlarda bir dizi atık azaltma programı yürütmekteyiz.
• Atıklarımızdan tehlikeli atıklara özellikle dikkat ederek geri dönüşüm ve uygun bertaraf için ayrıştırıyor ve lisanslı firmalar aracılığı ile taşınıp bertaraf edilmesini sağlıyoruz.
• Atıkların geri dönüşümü, azaltılması, ayrıştırılması ile alakalı çalışanlarımıza sürekli eğitimler veriyoruz.
• Bahçe bakımından çıkan bitki, çim, dal atıklarımızı ayrı depolayarak, tekrar toprağa kazandırmak için Belediyenin belirlediği alanlara gönderiyoruz.
• Küçük ambalajlı gıdalar yerinde, doldurulabilir ambalajlı, büyük ebatlı gıdalar, kimyasallar, içecekler satın almaya önem gösteriyoruz
• Kağıtları arkalı önlü kullanıyoruz gerekmedikçe çıktı almayıp dijital ortamda depoluyoruz.
• Küçük ambalajlı içecekler yerine; depozitolu şişeli, premix, postmix içecekleri satın almada tercih ediyoruz
• Konuk odalarımızda buklet çeşitliliğimizi korurken tüketimi ve atık azaltımını sağlamak amacı ile “iste gelsin” kartları ile buklet hizmeti veriyoruz.
• Konuk odalarımızda, genel kullanım alanlarımızda refill sistemli sabun, şampuan kullanıyoruz.
• Kullandığımız sabun, dezenfektan ve kağıt dispenserleri sensörlü dozajlı olup tüketimi sınırlandırmaktadır. Atık azaltımına katkı sağlamaktadır.
• Kağıt atık kullanımını azaltmak için mail imzalarımıza uyarı yazıları koyduk ayrıca ofislerde kullanılan kağıtların arkalı önlü kullanımını sağlamaktayız
• Otel genelinde tüm departmanlarımızda atıkların ayrışımının yapılması için gerekli düzenlemeleri yaptık, Sıfır Atık yönetmeliğine uygun renklerle ayrışım kovaları, poşetleri vb. sağladık
8. KİMYASAL TÜKETİMİ
Kimyasallar, hayatımızı kolaylaştırmak için kullandığımızı ancak çevreye zararlı etkileri de mevcuttur. Bu nedenle otelimizde kimyasalların kullanımının yönetimi yapılmaktadır.
• Çevreye zarar vermeyen veya en az zarar veren kimyasallar kullanılmaktadır.
• Kullanılan tüm kimyasalların MSDS’leri alınıp ona göre depolama, taşıma, kullanım ve bertaraf yöntemi tespit edilmektedir.
• Kimyasal alınan tedarikçilerin çevreye duyarlılık belgeleri, kimyasalların ise Eco sertifikaları temin edilir.
• Temizlik yaparken doğal ürünler tercih edilmeye çalışılır. Suyun basıncından sıcaklığından vs de faydalanarak kimyasal tüketimini azaltırız
• Tesisimiz genelde kullanılmakta olan deterjan, dezenfektanlar ve kimyasallar çevre (doğa) ve insan sağlığına zarar vermeyen türdendir.
• Bahçemiz için kullanılan ilaçlar ve gübrelerin organik olmasına özen gösterilmektedir. Tüm bahçe uygulamalarında, muadil organik ürün var ise birincil olarak tercih ederiz
• Bahçedeki gübrenin sürekli atılanı değil uzun süre etkili olan yavaş salınımlı gübre olmasına dikkat ederiz
• Tüm yüzme havuzlarımızda otomatik dozajlama sistemi mevcuttur.
• Kimyasal depolarımızda ve kimyasal bulunan alanlarda taşma havuzu veya taşma tavası mevcuttur.
• Kimyasal taşımalarımız ve bakımlarımız da sızma ve dökülmeye karşı önlem alınarak yapılmaktadır
• Kimyasalların güvenli bir şekilde bertaraf edilmesi için ilgili firmalarla çalışarak kimyasal atıkların takibini yapıyoruz
• Kimyasal kullanım miktarlarımızı kontrol ediyor, boşa ve yanlış kimyasal kullanımını engellemek için personel eğitimleri veriyoruz.
• HK’da formülatörlü kimyasallar kullanarak kimyasal tüketimini ve atık üretimini azaltıyoruz.
9. YEREL ÇEVRENİN KORUNMASI VE KÜLTÜREL MİRAS
Turizmin yoğunluğu, destinasyonumuzda insan nüfusunun artması ile şehrimiz önemli dönüşümlerle karşı karşıya kalacaktır Buna bağlı olarak çevresel kaybın ve kültürel asimilasyonun yaşanacağı, kültürel mirasın da yok olmaya yüz tutacağı bir durum oluşacaktır.
Otelimizin başarısı, bölgelerimizi şekillendiren ve yaşayan kültürle, geleneklerle ve insanlarla doğrudan ilgilidir. Bu sosyal yönlere saygı duymak ve değer vermek, çalışma arkadaşlarımız ve konuklarımız tarafından öğrenilmesine katkı sunmak önceliklerimiz arasındadır. Turizmin destinasyona getirdiği faydalardan, tüm nüfusun yararlanmasını istiyoruz. Bunun için çevremizdeki kültürel mirasımızı tüm misafirlerimize tanıtabilmek adına,
• web sitemiz,
• info kanalımız,
• görsel tabelalarımız,
• ve çalışanlarımız, aracılığı ile
bölgesel bilgileri, kültürel miraslarımızı, milli parklarımızı, nesli tehlikede olan bitki ve hayvanlarımızı paylaşmaktayız.
Destinasyonumuzdaki görülemeye değer alanlara nasıl gidilir, orada nasıl davranılır gibi bilgiler konuklarımıza ulaştırılmaktadır.
Ayrıca turizmin çevremize verdiği zararların da en aza indirilmesi için çalışanlarımızı bilgilendirmekteyiz, yerel halkı desteklemekteyiz, Kültürel mirası, milli değerleri, kültürel değerleri misafirlere iletmekteyiz. Bölgemizin sürdürülebilir turizmini desteklemek için yerel idarelerle ve halka iletişimi koparmamaktayız ve onların desteklerini görüşlerini sürekli almaktayız. Yerel satın almayı desteklemekte yerel girişimcilere gerekli yardımları sağlamaktayız ve bölgemizin kalkınmasına destek olmaktayız
• Otelimizde bulunan kediler için kedi evi yaptık patili dostalarımızı orada misafir edip her türlü ihtiyaçlarını karşılıyoruz
• Ayrıca yakın mesafelere yine daha rahat gidebilmeleri için konuklarımızın hizmetine kiralık olarak bisiketle, scooter açmış durumdayız.
• Büfelerimizde yemek üretimi misafir sayısına göre yapılmakta olup atık azaltımını saplamak amacı ile az porsiyonlarda sunuma çıkarıyoruz
• Sürdürülebilir mönü üretimi kapsamında kabuğu kullanılmayan, sapı kullanılmayan sebze ve meyvelerimizi sos üretiminde kullanarak, hem lezzeti arttırıyor hem de sıfır atık felsefini yürütüyoruz.
• Büfemizde yerel gıdaların ve yemeklerin sergilenmesini sağlıyoruz. Şehrimize has yiyecekler ayrı bir alanda tanımlı olarak konuklarımızın beğenisine ve bilgisine açılmaktadır.
• Kentimizin doğal güzellikleri ve kültürel mirasının tanıtılması için otelimiz dekorasyon objelerinde bu güzellikleri kullandığımız köşemiz mevcuttur.
• Ayrıca doğal güzelliklerimiz ve kültürel mirasımızı, kentimizi tanıtan broşürler resepsiyonda misafirin dikkatine sunulmuştur.
• Kültürel mirasımızı, tanıtan unsurlar tünelimizde misafirimizin dikkatine sunulmuştur.
• Ayrıca otelimiz beach barımızda, geri dönüşümden faydalanılmış objeler yerleştrilmiş, dekorasyonunda ve mimarisinde yöreye uygun tamamen doğal ürünler kullanılmıştır.
• Otelimizde konuklarımızın memnun olması otelimizin önceliğidir. Bu nedenle misafirlerimizin talep beklenti şikayet ve memnuniyeti otelimiz tarafından sürekli takip edilmektedir. İlgili departmanlarla iletişime geçilerek sürekli iyileştirilmekte taleplerine karşılık verilmektedir.
• Misafir memnuniyet ölçümleri anketler aracılığı ile, Web sitesi üzerinden ve Google yorumları üzerinden takip edilmekte ve ölçülmektedir.
10. ERİŞEBİLİRLİK
Otelimiz, herkes için erişim felsefesini benimsemiş olup her geçen yıl kendisini daha erişilebilir olmaya adamıştır. Özel durumlu misafirlerimizi için otelimiz erişilebilirliği;
Bedensel Engelli Misafirlerimiz için Erişebilir Olanaklarımız
• Otel girişimizdeki ve otel içerisinde engelli rampalarımız bulunması
• Restorana ve barlara erişimin olması
• Genel alanlarda kot farkı bulunmaması.
• Uygun odalarımızın ve asansörümüzün olması
• Plaja ve havuza erişiminin olması
Görme engelli misafirlerimiz için;
• Asansörümüzün Braille alfabeli ve sesli uyarı sistemli olması